Vodný slalom: Martikán získal piatu olympijskú medailu, prvý bronz

31.07.2012 Celý región

Londýn 31. júla (TASR) - Slovenský vodný slalomár Michal Martikán získal na OH 2012 v Londýne bronzovú medailu v C1. Obhajca titulu z Pekingu 2008 skončil vo finále na treťom mieste so stratou 1,25 s na svojho veľkého rivala Francúza Tonyho Estangueta, ktorý sa tešil z tretieho olympijského zlata. Striebro patrí najrýchlejšiemu zo semifinále Nemcovi Siderisovi Tasiadisovi.
Martikán získal už svoju piatu medailu z OH, druhú pre Slovensko v Londýne. Bronz vybojovala aj skeetarka Danka Barteková. Bronzový kov doposiaľ Martikánovi v jeho olympijskej zbierke chýbal. Historicky prvý zlatý medailista v samostatnej ére Slovenska zopakoval pred štyrmi rokmi svoj triumf z Atlanty 1996. V dvoch medzicykloch bol dvakrát strieborný, pred ôsmimi rokmi v Aténach kontroverzným verdiktom jury. Martikán je najúspešnejším vodným slalomárom v histórii tohto športu. V seniorskej kategórii získal na OH, MS a ME spolu 36 medailí. V singli sa stal štyrikrát majstrom sveta i Európy.
Martikán postúpil do osemčlenného finále zo štvrtého miesta, keď v semifinále si pripísal dve trestné sekundy za ťuk na prvej bránke. V bojoch o medaily zajazdil čisto, zvládol aj náročné protiprúdne bránky a v cieli sa zaradil na priebežné prvé miesto. Jeho večný rival Estanguet však predviedol ešte rýchlejšiu jazdu a výsledným časom si zapýtal o tretí olympijský triumf. Slovinec Benjamin Savšek finále totálne pokazil a Martikána už mohol ohroziť iba Tasiadis. Nemec síce nezopakoval brilantnú semifinálovú jazdu, vďaka kvalitnému finišu však predstihol Martikána a vyhupol sa na strieborný stupienok. Už v semifinále pochoval šance na medailu Brit David Florence.
 
C1, finále, muži:

1. Tony Estanguet (Fr.) 97,06, 2. Sideris Tasiadis (Nem.) 98,09, 3. Michal MARTIKÁN (SR) 98,31, 4. Ander Elosegi (Šp.) 102,61, 5. Stanislav Ježek (ČR) 105,73, 6. Kynan Maley (Austr.) 107,08,. 7. Takuja Haneda (Jap.) 110,62, 8. Benjamin Savšek (Slov.) 219,95
 
 
 

Vyberte región